+386 5 663 77 00
zgodbeoribistvu@zrs-kp.si

INFO SREDIŠČE

12 Sep 2023

Nagrade na festivalih se kar vrstijo: Video Zgodbe o ribištvu

V okviru projekta LAS Zgodbe o ribištvu Slovenske Istre skozi čas je nastal trinajstminutni video z italijanskimi in angleškimi podnapisi, ki po sledeh kulturne dediščine obmorske Slovenije s privlačnimi kadri, dragocenimi dokumenti in pričanji razpira dejavnosti ribištva ter sredozemski slog življenja, ki ga v Slovenski Istri tako v urbanem prostoru kot na podeželju obalnih občin ohranjamo. Dragoceno sodelovanje z osmimi ribiči, pričevalkami o zgodovini predelave rib v Izoli, s kulinarično mojstrico in mnogimi drugimi je gladko steklo.

Scenarij je izpod peresa Lucije Čok iz Inštituta za jezikoslovne študije ZRS Koper, režija in izvedba pa sta delo Perice Rajčič,  Mediaspot Studio.

Srečanje ribičev z mladimi, vloga  ženske v ribiškem življenju in predelavi rib v preteklosti, utrjevanje tradicije življenja z morjem s poudarkom na kulinariki so vsebine, ki z osvežitvijo zgodovinskega spomina in z njim do današnjih dni povezanimi dejavnostmi dokazujejo, da je Slovenija obmorska država. Video ponuja zgodbo o ribištvu, ki nas povezuje s Sredozemljem.

Angleška različica Stories of fishery Slovenian Istria. Accounts of the sea and its people je bila predstavljena kot dokumentarni film na več festivalih v tujini. Kandidature so bile uspešne. Do sedaj je bil sprejet v recenzijo in ožji izbor na sedmih festivalih.

Produkcija: MEDIASPOT

Med temi je bil na štirih že nagrajen: New York Neorealism Film Awards (9. 06. 2023) Award Winner, Frida Film Festival, Pariz, (12.07.2023) Award Winner, 8&Halfim Awards, Rim (11. 06. 2023) Award Winner in Golden Wheat Awards, Istanbul (30.07.2023) Award Winner.

Raziskovalke ZRS Koper (IJS dr. Lucija Čok, dr. Tina Čok, dr. Irina Cavaion; IZŠ dr. Urška Bratož), ki so doprinesle k vsebini videa pričakujejo, da si ga bo ogledala tudi slovenska javnost.

sl_SISL
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux